Vše o Apple CarPlay & Android Auto

Apple CarPlay a Android Auto – dvě aplikace, které nám umožňují téměř dokonalé propojení auta s mobilním telefonem tím, že zpřístupňují funkce telefonu na displeji rádia zabudovaného v interiéru. Jak fungují, co všechno umí a hlavně, která z nich je pro uživatele lepší? Přesně na to se dnes podíváme.

Co je to Apple CarPlay a jak funguje?

Apple CarPlay je inteligentní technologie vyvinutá společností Apple, která umožňuje propojit iPhone s displejem na přístrojové desce automobilu (neboli na infotainmentu) a za jízdy používat vybrané aplikace. 

Mobilní telefon připojíte buď pomocí kabelu nebo bezdrátově. Aplikace pak můžete ovládat pomocí tlačítek na palubní desce, dotykovým displejem infotainmentu nebo hlasovými příkazy Siri.

Apple CarPlay

Jaké aplikace fungují s Apple CarPlay?

První verze CarPlay vyšla již v roce 2014. Tou dobou ještě nespolupracovala s mnoha aplikacemi a nepatřila tak úplně do standardního vybavení vozidel. Dnes již Apple CarPlay komunikuje s širokou škálou modelů aut a multimediálních 2DIN autorádií a nabízí mnoho funkcí. Patří mezi ně například:

  • Navigace (například Apple Mapy, Google mapy, Mapy.cz a Waze)
  • Kalendář (Schůzky, ovládání pomocí Siri, navigace, atd.)
  • Hovory, diktování a předčítání textových zpráv a chatů
  • Aplikace na hudbu, audioknihy a podcasty
  • Odemykání a zamykání auta
  • Aplikace na objednání jídla
  • Parkovací aplikace

Co je Android Auto a jak funguje?

Obdobná aplikace jako Apple CarPlay vznikla v roce 2015 také pro zařízení s operačním systémem Android, jedná se o Android Auto. Aplikace funguje pro zařízení s Androidem od verze 8, pro Android verze 10 je již předinstalovaná z výroby a u verze 12 a vyšší ji dokonce plně nahradí samotný Google Assistant.

Stejně jako CarPlay lze Android Auto připojit pomocí kabelu nebo bezdrátově. Bezdrátové připojení ale podporují pouze novější verze Androidu a menší množství modelů aut. Případně je možné dokoupit hardwarový klíč, tzv. dongle.

Poznámka: Dříve bylo v našich končinách nutné do telefonu stáhnout soubor Android Auto APK z neoficiálního zdroje, jelikož aplikace nebyla v Česku oficiálně podporována. To se ale změnilo v roce 2020 a nyní je aplikace k dispozici přímo v systému nebo ke stažení na Google Play.

Android Auto kabel nebo bezdrátové připojení

Jaké aplikace fungují s Android Auto?

Systém podporuje pouze aplikace s certifikací od Google, která zajišťuje, že jejich ovládání neohrožuje bezpečnost řízení. Nemáte se ale čeho bát, takových aplikací jsou dnes již desítky. Podívejte se na kompletní seznam aplikací pro Android Auto. V seznamu najdete například:

  • Navigace (například Google mapy, Mapy.cz a Waze)
  • Hovory, diktování a předčítání textových zpráv a chatů
  • Aplikace pro sledování ujetých kilometrů, spotřeby apod.
  • Funkce asistenta Google pomocí hlasových pokynů „OK Google“
  • Aplikace na hudbu, rádio, audioknihy a podcasty
  • Přehrávání videa (pouze v zaparkovaném voze)
  • Odemykání a zamykání auta

Android Auto nebo autorádio s Androidem

Existují dva produkty od Google, které se často pletou. Jde o Android Auto a Android Automotive, případně autorádio s Androidem. První produkt pouze zrcadlí telefon na displej v autě. U druhého je pak operační systém Android přímo v panelu

Využití Android Auto je omezené na základní funkce, jako jsou handsfree hovory, přehrávání hudby, navigace nebo informace o počasí. Android Automotive má tyto funkce často propracovanější a navíc je skrz něj možné ovládat samotné funkce vozidla, jako je klimatizace či topení. 

Nepotřebujete k němu telefon s Androidem, na druhou stranu je v každém zařízení nastavené rozhraní. Když přijdete do nového nebo půjčeného auta, nestačí připojit svůj telefon, abyste měli k dispozici oblíbené aplikace, hudbu a nastavení.

Apple CarPlay vs. Android Auto: Který systém je lepší?

Oba systémy zlepšují zážitek a zároveň zvyšují bezpečnost při řízení, jelikož umožňují používání základních aplikací bez výrazného snížení pozornosti. Velmi pohodlné je i to, že když vyměníte auto nebo si pořídíte nové autorádio nemusíte nic složitě nastavovat. Jednoduše připojíte telefon a naběhne vám obrazovka, na kterou jste zvyklí.

Obě aplikace umožňují využití navigace, hudby, komunikaci skrz SMS zprávy i aplikace jako WhatsApp. U obou operačních systémů je také možné odemknout a zamknout automobil (tato funkce není přímo součástí aplikací, funguje díky NFC). Přestože se aplikace na první pohled zdají stejné, drobné rozdíly v uživatelském komfortu najdeme.

Uživatelské rozhraní

Apple CarPlay na displeji umí zobrazit zároveň navigaci, hudbu, návrhy Siri a snadný přístup k dalším aplikacím. Android Auto pak v doku na spodní části obrazovky nabízí zkratku do naposledy otevřených aplikací, ale nově existuje také podobné rozdělení obrazovky, jako má Apple CarPlay.

Navigace

Pokud nepoužíváte Apple Mapy, využití navigace v Android Auto je výrazně pohodlnější než v CarPlay. V systému od Google jsou všechny aplikace stejně intuitivní jako na telefonu, zatímco u Applu musíte u aplikací třetích stran k pohybu na mapě používat šipky. Stejně tak je náročnější přepínání trasy. Na druhou stranu v CarPlay lépe funguje přidání zastávky do itineráře.

Siri vs. Google Assistant

Rozhraní obou aplikací můžete ovládat pomocí hlasového asistenta, dotykové obrazovky nebo tlačítek na palubní desce. Ovládání hlasem se pak jeví jako nejpohodlnější a nejbezpečnější varianta. Google Assistant podporuje rozsáhlejší nabídku služeb a často lépe porozumí požadavkům.

Android Auto

Hovory a oznámení

U obou platforem je možné volat i přijímat hovory, včetně těch z aplikací jako je WhatsApp. Stejně tak vám obě ukáží notifikace, když vám přijde zpráva a umí jí také přečíst. V případě Android Auto je ale podporováno více chatovacích aplikací, notifikace jsou méně rušivé a pro konkrétní aplikaci je lze ztlumit dočasně i trvale.

Podporované aplikace

Obě platformy podporují nejen vlastní aplikace, ale také aplikace třetích stran. Musíme ovšem podotknout, že podporovaných aplikací pro Android Auto je výrazně více než pro Apple CarPlay.

Apple CarPlay a Android Auto bezdrátové připojení

Přestože obě platformy je teoreticky možné připojit nejen pomocí kabelu, ale také bezdrátově, realita není tak slavná. Bezdrátové připojení musí podporovat daný vůz nebo autorádio s bluetooth. Běžnější je podpora Apple CarPlay, na druhou stranu u Androidu je možné dokoupit dongle, který problém vyřeší. Zároveň se některé telefony se systémem Android při využití bezdrátového připojení více zahřívají a rychleji vybíjí.

Závěr

Apple CarPlay i Android Auto nám umožňují za jízdy využívat stěžejní funkce našich mobilních telefonů bez ohrožení bezpečnosti. Rozdíly mezi nimi jsou víceméně minimální a ve výsledku záleží zejména na preferencích každého uživatele. Dejte si pouze při výběru autorádia pozor, aby vámi upřednostňovaný systém podporovalo. V každém případě můžeme očekávat, že se systém bude nadále rozvíjet, zlepšovat a poskytne v budoucnu ještě více funkcí.