Jaký je rozdíl mezi 2DIN a 1DIN autorádiem?

Když se rozhodnete pro koupi nového autorádia, téměř okamžitě se setkáte s pojmy 1DIN a 2DIN. Jak se autorádia liší a po které kategorii se dívat? V tomto článku vám rozdíl vysvětlíme, abyste věděli, který typ je pro vás ten pravý. 

1DIN vs. 2DIN: Hlavní rozdíly

Při výběru autorádia se jistě setkáte s pojmy 1DIN a 2DIN. Jde o označení specifických rozměrů autorádia, které ovlivňují i jejich funkce a instalaci. Autorádia 1DIN jsou menší, nabízí zpravidla méně funkcí, ale lze je nainstalovat téměř do každého auta. Moderní autorádia s displejem pak téměř vždy spadají do kategorie 2DIN.

1din vs 2din

Velikost autorádia

Rozdíl, kterého si všimnete na první pohled je velikost autorádia. Rozměry autorádia 1DIN bez rámečku jsou 178x50 mm. 2DIN autorádia pak mají dvojnásobnou výšku, jejich rozměr bez rámečku je 178x100 mm mm.Díky tomu mají více funkcí a atraktivnější design. Velikost a tvar moderních autorádií se navíc liší u různých modelů aut, to už ale mluvíme o speciálních neboli OEM autorádiích

1DIN autorádia se instalují zejména do starších aut, kde není prostor na větší rádio s více funkcemi. Pomocí redukčního rámečku je ale možné je nainstalovat i do otvoru na 2DIN autorádio. Existují také modely autorádií 1DIN s výsuvným displejem, který rozšíří funkce a v malém rámečku máte například autorádio s navigací GPS.

Funkce autorádia

Díky většímu prostoru nabízí autorádia 2DIN mnohem více funkcí. 1DIN autorádia mají zpravidla jeden řádek ovládacích tlačítek nebo jednoduchý dotykový panel a nabízí pouze základní funkce, jako je rádio, poslech hudby z CD či USB, v některých případech možnost připojení telefonu pro handsfree hovory.

2DIN autorádio je dnes běžně vybavené displejem a má v sobě funkce jako GPS navigace, USB, Bluetooth a další. Mnoho modelů lze propojit s chytrými telefony pomocí Apple CarPlay nebo Android Auto a existují dokonce autorádia s Androidem, která umožňují například ovládání klimatizace a dalších funkcí vozidla.

Kromě toho jsou autorádia 2DIN často vybavena vestavěnými zesilovači, mají vyšší výkon, kvalitnější zvuk a podporují různé zvukové formáty. I v případě, že si rádio do auta pořizujete zejména kvůli hudbě, může pro vás tak být 2DIN lepší volbou.

Android Auto

Zapojení autorádia

Rozdíl spočívá také v instalaci autorádia. Zatímco 1DIN autorádia mají standardní velikost a lze je relativně snadno nainstalovat do většiny vozidel, 2DIN potřebují více místa. Rozdílný bývá také prostor pro vnější rámeček. Pokud uvažujete o výměně autorádia, předem se ujistěte, že do vašeho vozu lze vybrané 2DIN autorádio nainstalovat nebo vsaďte na autorádio dle značky a modelu auta.

Závěr

Každé zboží si najde svého kupce, to platí i pro 1DIN a 2DIN autorádia. Vhodná volba tak závisí na vašich potřebách a preferencích. Pokud hledáte jednoduchý design a nepotřebujete pokročilé funkce, 1DIN rádio může být dostačující. Pokud ale chcete využívat na autorádiu GPS, připojení k telefonu a další funkce, správnou volbou bude autorádio 2DIN.